homeopatija
 
Homeopatija je grana alternativne medicine koju je osnovao njemački liječnik Samuel Hahnemann u 18. stoljeću. Homeopatija shvaća bolest kao posljedicu poremećaja u samom tijelu: naše tijelo kao i tijelo naših ljubimaca posjeduje prirodnu obranu koju homeopatski pripravci mogu stimulirati.
 
U mnogim zapadnim razvijenim zemljama (Njemačka, Francuska, Švicarska, Austrija, Velika Britanija, USA, Kanada...) homeopatija je zakonski priznata i općeprihvaćena kao sigurna alternativa konvencionalnom liječenju. Prakticiraju je kvalificirani liječnici homeopati.

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla. U veterini se homeopatija koristi kao potporna terapija različitim stanjima. U samoj obradi pacijenta najprije se radi jedna temeljita anamneza koja uzima u obzir dosta informacija o stanju, ponašanju i osjećajima kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika. Nakon toga se propisuje terapija koja može različito trajati. Postoji terapija koja je injekcijska i ona koja se daje oralno, ovisno o stanju kućnog ljubimca.
 
Ne postoji neko opće pravilo koliko se dugo uzima homeopatska terapija. Kod akutnih simptoma poboljšanje bi trebalo nastupiti već nakon nekoliko uzetih doza. Kod kroničnih oboljenja terapija je dugotrajnija s povremenim stankama, ovisno o stanju životinje.
 
Homeopatski pripravci se, dakle, mogu uzimati u bilo kojem vremenskom razmaku i trajanju, bez straha od bilo kakvih štetnih popratnih pojava.
 
Prema literaturi, nema poznatih slučajeva interakcija homeopatika s drugim lijekovima. Jedina je preporuka da između uzimanja dva lijeka protekne pola sata.
 
Mahatma Ghandi je izvrsno izrekao suštinu homeopatije: "Homeopatija liječi veći postotak slučajeva od ijedne druge metode, te je izvan svake sumnje najsigurnija, najekonomičnija i najpotpunija medicinska znanost."