moksibustija
 
Podrazumijeva primjenu moxe (divljeg pelina) na akupunkturne točke.
 
Prema TKM uzrok svih bolesti i tjelesnih tegoba leži u poremećaju unutrašnje energije.  Naša je energija topla, a ponekad se određene energetske točke u tijelu ohlade, stoga hladni ekstremiteti upozoravaju da je nastala blokada u tijelu. Zadatak i krajnji efekt moksibustije je da se zagriju akupunkturne točke na meridijanima i iz njih eliminira hladnoća, a potom uspostavi kretanje vitalne energije (Qi) i krvi, podigne yang iz kolapsa te tako preveniraju mnoga stanja i bolesti.
 
Prema TKM-u povremeno tretiranje akupunkturnih točaka na zdravom organizmu prevenira različite bolesti i podiže vitalnu energiju u tijelu.
 
U početku liječenja toplinom upotrebljavalo se suho lišće različitih biljaka ili ugljen, a danas se najčešće koristi pelin (Artemisia vulgaris), čiji intenzivan miris ima i aromaterapeutsko djelovanje.
 
Terapeuti moksom smatraju da pelin najučinkovitije šalje toplinu duboko u organizam. Moksa se koristi kod terapije brojnih kroničnih oboljenja jer uklanja smetnje u meridijanima eliminirajući hladnoću i vlagu.